Door ENW uitgebrachte adviezen
Het ENW adviseert gevraagd en ongevraagd overheden in Nederland met een taak binnen de waterveiligheid.
Het ENW adviseert gevraagd en ongevraagd overheden in Nederland met een taak binnen de waterveiligheid.
Aan directoraat-generaal Water en Bodem.
Op verzoek van het ministerie heeft het ENW opnieuw gekeken naar het advies uit 2008 over het verzekeren van grootschalige overstromingen, met inachtneming van recente ontwikkelingen.
Aan directoraat-generaal Water en Bodem.
Naar aanleiding van de twee briefadviezen van de deltacommissaris van eind 2021 spreekt het ENW zich uit over de relatie tussen ruimtelijke ontwikkeling en waterveiligheid, nu en in de toekomst.
Aan Waterschap Hollandse Delta en het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
De uitkomsten van een praktijkproef in de Hedwige- en Properpolder zijn uitgewerkt in de ‘Handreiking piping in getijdenzand’.
Aan Wetterskip Fryslân.
Het ENW ondersteunt de ambitie van het waterschap om tot een innovatieve en duurzame ('groene') vorm van dijkversterking te komen met gebruikmaking van het voorland.
De grofzandbarrière is een innovatieve piping-remmende maatregel. Waterschap Rivierenland heeft samen met het Hoogwaterbeschermingsprogramma een ‘Aanzet tot ontwerp- en beoordelingsrichtlijn’ opgesteld voor het aanleggen van een grofzandbarrière in het project Gameren, maar met toepassing in het hele rivierengebied in het achterhoofd. De vraag aan het ENW is of er vertrouwen bestaat in de maatregel wat betreft de locatie Gameren en elders. Daarnaast is de vraag of de opgestelde richtlijn voldoende is uitgewerkt voor gebruik in de praktijk.
Het ENW constateert dat de grofzandbarrière het resultaat is van uitgebreid en gedegen onderzoek en durft daarom vertrouwen in de maatregel uit te spreken. Wel is het noodzakelijk dat de uitvoering deskundig plaatsvindt en dat er vanaf het begin intensief wordt gemonitord met vastlegging en analyse van de uitkomsten.
Het ENW ziet dat er met de richtlijn een goede start is gemaakt. Het rapport focust vooral op de ontwerpfase, waardoor uitvoering, beheer en beoordeling wat onderbelicht blijven. Voor elk stadium doet het ENW enkele suggesties. Daarnaast beveelt het ENW aan om het omvangrijke rapport op te splitsen en heeft het opmerkingen over de omgang met onzekerheden en aannames en over de faalpaden en fouten-bomen.
Aan directoraat-generaal Water en Bodem.
De Systeembeschouwing is onderdeel van het Programma Integraal Riviermanagement (IRM) waarin wordt gewerkt aan een toekomstvisie voor 2050 voor het rivierengebied die in 2023 zal worden vastgelegd in een Programma onder de Omgevingswet.
Advies van de Wetenschappelijke Klankbordgroep over de 70%-versie van het eindrapport van de Beleidstafel Wateroverlast en Hoogwater.
Aan Rijkswaterstaat.
Het Programma Rijkskeringen heeft zich ingespannen om de aanbevelingen uit het ENW-advies ‘Naar geloofwaardige overstromingskansen' in de praktijk te brengen bij de beoordeling van de Rijkskeringen in de Eerste Landelijke Beoordelingsronde. Op verzoek van Rijkswaterstaat reflecteert het ENW daarop.
Aan Waterschap Noorderzijlvest.
In 2021 heeft het waterschap een veiligheidsfilosofie laten opstellen in het kader van het innovatieproject Dubbele Dijk, bedoeld voor het traject Eemshaven-Delfzijl. Het ENW is gevraagd deze veiligheidsfilosofie te beoordelen.
Aan Waterschap Limburg.
Deze Ontwerp-, beheer- en onderhoudsrichtlijn voor geosynthetic clay liners is in de huidige vorm bruikbaar als vertrekpunt voor een ontwerpproject en kan in de beoordeling gebruikt worden in de Toets op Maat. Voor een generieke landsbrede toepassing in het beoordelingsproces en bij het beheer is de richtlijn naar de mening van het ENW onvoldoende uitgewerkt.